Civilek a könyvtárakért

Civilek a könyvtárakért címmel konferenciát szerveztünk a könyvtárat segítő másik civil szervezettel, a HINNLI Alapítvánnyal közösen. Mindkét szervezet 10 éves jubileumát ünnepli ebben az évben. A konferencián elhangzott előadások felhívták a figyelmet a közgyűjtemények mellett működő, azokat segítő civil szervezetek tevékenységére, bemutatták az előadók által képviselt alapítványok, egyesületek mindennapi munkáját, jó gyakorlatokra hoztak példákat, rávilágítottak a problémákra. Az előadásokat követő beszélgetés a forrásteremtés lehetőségeit járta körül szakértők bevonásával.

A konferenciát szerény fogadás követte, ahol a régi és új tagok, pártolók, kurátorok, segítők, önkéntesek, kollégák együtt ünnepelték a két szervezet 10 éves fennállását.

 

      

      

 „Alkotó könyvtáros" - Képes-lapok: 14 év, 10 ország

A konferencia kísérőrendezvénye volt az „Alkotó könyvtáros” program. Ez alkalommal Villám Judit, az MKE Társadalomtudományi szekciójának elnöke mutatkozott be fotóival. A kiállítás a 40 éves Társadalomtudományi Szekció szakmai útjain készült fotókból nyújt válogatást. A képek 2017. október 30-ig tekinthetők meg az OIK nyitvatartási idejében. Jó szívvel ajánljuk azoknak, akik felidéznék emlékeiket a kirándulásokról és kedvcsinálónak azoknak, akik még nem utaztak a szekcióval.

A kiállításról itt olvashatnak.

A konferencia és a kiállítás megvalósítását támogatták: EMET,  NEA, MKE, CEWE

 

 

Egy nyelvet beszélünk – jelnyelvi érzékenyítő program

Az Országos Idegennyelvű Könyvtár Nyílt napját 2004 óta a Nyelvek Európai Napja alkalmából rendezi meg. Közel 10 éve egy speciális nyelv, a jelnyelv is helyet kap a programok között. Az idei év programjában egy siket család életébe nyerhettünk betekintést.

A Kárpáti család bemutatta, hogy mennyire fontos a siket gyermekek számára a korai fejlődési szakaszban a jelnyelvi impulzusok átadása, akikben így a jelnyelv – a siket családokban született társaikhoz hasonlóan – korai életszakaszban ki tud épülni. Életszerű példáikon keresztül megismertették a közönséggel az akadálytalan kommunikációt egy olyan családban, ahol az anya, az apa, és mindkét gyermek – 9-11 évesek – jelnyelvet használnak. A könnyed hangvételű és valós helyzeteken alapuló 1 órás érzékenyítő és egyben szórakoztató előadásnak teljes jogú résztvevője volt az egész család. A közönség személyesen győződhetett meg arról, hogy ők valóban egy nyelvet beszélnek, hiszen az esti mese, a házi feladat körüli segítés, a nevelés, netán a dorgálás és a legfőképpen a szeretet nyelve is a jelnyelv.

Bemutatójukból képet kaphattunk arról, hogy egy fogyatékossággal élő család élete is lehet teljes.  A szülők alkotó emberek, akik megtalálták helyüket az épek társadalmában és sok-sok nehézséget leküzdve integrálják gyermekeiket az iskolai és az egyéb közösségekbe is.

A program Belváros-Lipótváros Önkormányzatának támogatásával valósult meg.